De ziekte van Bell kan komen door verschillende factoren. Je kunt ermee geboren worden of het kan een gevolg zijn van een ongeval of ongeluk. Ook kan een zwelling of ontsteking de oorzaak hiervan zijn. Bij de ziekte van Bell zijn de spieren in het gezicht in een keer verlamd. Een mondhoek gaat hangen, een oog gaat niet goed dicht en praten of slikken gaat ineens amper. Er zitten zenuwen in het gezicht, als er een beschadigd raakt door bijvoorbeeld een ontsteking kan dit het gevolg zijn. De ziekte van Bell kan lijken op een beroerte, maar het komt door de zenuw in het gezicht. Niet door een probleem in de hersenen. Het herstel hiervan kan best een tijd duren, wanneer er symptomen op te merken zijn is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts zodat er wat aan gedaan kan worden.

Ziekte van Bell

Het kan worden ervaren als een grote schok wanneer je je eigen gezicht niet meer terug herkent of er zijn ineens dingen veranderd. Omdat we nu in een wereld leven waarbij op sociale media symmetrie een erg grote norm is kunnen dit soort aandoeningen zoals de ziekte van Bell enigszins beschamend zijn. Je kan ineens erg onzeker worden, terwijl je vaak niks kan doen aan zoiets ingrijpends. Er is een specifieke zenuw, genaamd de aangezichtszenuw die de spieren in het gezicht aanstuurt. Wanneer deze beschadigd zul je dus zien dat er elementen gaan hangen of moeilijk te bewegen zijn omdat die connectie verloren is. Zowel de linker- als de rechterkant hebben ieder een eigen zenuw en spier groep die wordt aangestuurd, vandaar dat er vaak maar één deel van het gezicht gaat hangen. Wanneer je de ziekte van Bell krijgt kan dit verschillende oorzaken hebben, in Nederland komt het ook veelal voor.

Oorzaken van verlamming in het gezicht

De ziekte van Bell kan worden veroorzaakt door verschillende ongevallen zoals een schedelbreuk waarbij die zenuwen worden aangetast, een ernstige middenoorontsteking als gevolg van verstopping van de buis van Eustachius. Maar ook de ziekte van Lyme kan een gezichtsverlamming veroorzaken of een bepaalde infectie. Meestal zijn de oorzaken bij een verlamming niet snel bekend en moeilijk te achterhalen. Wanneer je veel stress of veel vermoeidheid ervaart is de kans op zo’n infectie groter dan je denkt. Daarom is het goed om bewust om te gaan met je gezondheid en deze op peil te houden door middel van een gezond en uitgebalanceerd dieet en voldoende rust. 

Probeer op jezelf te letten

Wanneer je fulltime een drukke baan hebt of zelfs meer uren werkt en misschien wel kinderen erbij hebt kan het een erg grote uitdaging zijn om ook nog voor jezelf te zorgen. Maar dit is erg belangrijk om te doen. Af en toe een dag of twee rust is goed om weer op kracht te komen en je mentale gezondheid op te krikken. Alleen maar bezig zijn kan leiden tot veel stress wat weer heel veel andere problemen met zich mee kan nemen. Kleine dingen zoals voordat je naar bed gaat ‘s avonds ontspannen met een boek of kop thee kunnen al enorm helpen met het wegnemen van je stress. Neem contact op met een acupuncturist als je last hebt van de ziekte van Bell.